Digibar Schagen

Een backup maken en terugzetten, maar waarop?

Het maken van een back-up is zeer belangrijk. Als je per ongeluk een document hebt gewist, of als je een eerder bewaard document terug wilt halen kan dat met een eerder gemaakte back-up.
Lange tijd werden gegevens buiten de computer opgeslagen op cd en dvd. Dat was vaak een hoop gedoe, omdat je de bestanden allemaal moest uitzoeken en daarna branden op cd of dvd.
Iedere back-up moest gemaakt worden op een nieuwe cd/dvd.

Tegenwoordig zijn er meer en makkelijker media waarop dit kan en de procedure kan vaak ook nog automatisch verlopen.

Nog een voordeel: Bij de eerste automatische back-up worden al je bestanden bewaard (duurt wel lang!) terwijl bij alle volgende automatische back-ups alleen de gewijzigde bestanden bewaard worden.

Hieronder de verschillende opties.

Externe harde schijf

Er zijn verschillende typen externe harde schijven. In de eerste plaats onderscheiden ze zich door hun formaat: 2,5" (inch, een inch is 2,5 cm) of 3,5". Het gaat hier dan om de maat van de magnetische schijf in het apparaat.
Externe harddisks van 3,5" hebben ongeveer het formaat van een baksteen en worden vooral gebruikt bij gewone pc's en iMac's in een vaste opstelling.
Dit, omdat een 3,5 inch een aparte voeding nodig heeft.
Schijven van 2,5" zijn compacter, makkelijker mee te nemen, de voeding komt via de usb-poort, en daarom populair voor gebruik bij laptops en MacBooks.

Hier moeten we nog onderscheid maken in een gewone harde schijf met een echt draaiende schijf en een SSD, een zg. Solid State Disk.
Dit is een hele grote USB-stick met het uiterlijk en de aansluiting van een harde schijf. Hij heeft geen bewegende delen, kan tegen een stootje en is supersnel.
3,5" harde schijf 2,5" harde schijf Solid State Disk

De verschillen zijn:

  • 3,5" HD
    Afmetingen: groot, capaciteit: tot 32 TB, voeding: los via lichtnet, prijs: goedkoop per MB.
  • 2,5" HD
    Afmetingen: klein, capaciteit: tot 8 TB, voeding: via usb-aansluiting, prijs: duurder per MB
  • 2,5" SSD
    Afmetingen: klein, capaciteit: tot 4 TB, voeding: via usb-aansluiting, prijs: duur per MB

USB-sticks

Als je alleen handmatig bestanden wil bewaren kan je ook een usb-stick gebruiken. Deze is klein, in allerlei vormen en capaciteiten, gemakkelijk mee te nemen zodat je hem ook kan gebruiken voor uitwisseling van bestanden met je werk of vereniging en relatief goedkoop.
  • Afmetingen: klein, capaciteit: tot 256 GB, voeding: via usb-aansluiting, prijs: duur per MB

Apple Airport Time Capsule

Er is een externe harde schijf die specifiek bedoelt is op het werken met de Mac. Dit is de Airport Time Capsule. Deze schijf heeft een naam die lijkt op het standaard back-up programma Time Machine op de Mac en dat is niet voor niets.
Hij is speciaal bedoeld voor het maken van automatische back-ups van jouw Apple-apparaten.
Bijzonder aan de Airport Time Capsule is dat hij draadloos werkt via Wi-Fi, waardoor hij continue van al je apparaten back-ups maakt iedere keer als je ze gebruikt.
Naar begin pagina