Digibar Schagen

Schoonmaak apps

Sommige Android-smartphones en tablets hebben software ingebouwd waar je de opslagruimte mee kunt opschonen. De opties zitten vaak in de Instellingen-app.
De meeste smartphones/tablets met een standaardversie van Android zijn niet voorzien van schoonmaakfuncties.
Je moet in dat geval van alle apps apart het cachegeheugen wissen of de app helemaal verwijderen.
Als je dit voor een lange lijst aan apps moet doen kost dat behoorlijk wat tijd.

Met onderstaande apps kun je de taken een stuk sneller uitvoeren, of zelfs automatiseren.

SD Maid

SD Maid is een gratis app die als een soort schoonmaakster door je smartphone heen loopt. De app spoort ongewenste bestanden op, door zowel naar tijdelijke bestanden van Android zelf als naar je apps te kijken. Ook maakt de app databases met gegevens kleiner, wat tot iets kortere laadtijden leidt.

Met de Pro-versie van SD Maid (De betaalde versie) kun je bovendien ook ongewenste apps bevriezen, ongeacht of deze verwijderbaar zijn of niet.
De Pro-versie laat je automatisch schoonmaakacties inplannen, zodat je er zelf helemaal geen omkijken meer naar hebt.

Download SD Maid in Google Play (gratis)

CCleaner

CCleaner is vooral bekend van de gelijknamige software voor pc en Mac, en is inmiddels alweer een tijdje beschikbaar voor Android.
De app toont eenvoudig hoeveel opslag- en werkgeheugen er in gebruik is, en met één druk op de knop loopt de app na wat er weg kan.
Door app-caches, je browsergeschiedenis en andere losse bestanden die door het gebruik opbouwen te wissen, kun je vaak al veel ruimte vrijmaken.

CCleaner heeft een overzichtelijke interface, die zelfs voor minder technisch aangelegde mensen goed te begrijpen is.
De App Manager toont al je apps, met informatie over of ze opgeschoond moeten worden of niet. Daarnaast toont System Info je processorverbruik en hoe je batterij er aan toe is.

Download CCleaner in Google Play (gratis)

AVG Cleaner

AVG Cleaner is een app van de makers van de gelijknamige antivirus-app, die al langere tijd voor de pc bestaat.
Wat AVG Cleaner onderscheidt van sommige andere schoonmaakapps is dat hij niet alleen naar je opslaggeheugen kijkt, maar ook naar werkgeheugen. AVG Cleaner kan automatisch apps afsluiten die onnodig geheugen innemen, waardoor je weer geheugen over hebt voor andere dingen.

Naast de standaardacties, zoals het verwijderen van browsergeschiedenis en cachegegevens, kan AVG Cleaner ook ruimte besparen door naar je foto's te kijken. De app laat automatisch bestanden zien die identiek zijn aan elkaar, of foto's die onderbelicht of onscherp zijn. Je kunt de bestanden uiteraard bekijken en zelf bepalen of ze verwijderd moeten worden.

Download AVG Cleaner in Google Play (gratis)

Avira Optimizer

Ook Avira Optimizer komt van de makers van de gelijknamige antivirus-app voor Windows.
  • Het programma verhoogt de snelheid en de prestaties.
  • Het schoont je telefoon/tablet op.
  • Het optimaliseert het geheugengebruik.
  • Het maakt opslagruimte vrij, d.m.v. wissen van onnodige bestanden, ook op een ev. SD-kaart.
  • Het claimt ook de levensduur van de accu te verlengen.

Het heeft ook een Privacy opschoner. Deze beschermt je tegen nieuwsgierige ogen door gevoelige gegevens te wissen, bijvoorbeeld je browsergeschiedenis, met wie je hebt gebeld en welke berichten je hebt verzonden.

Download Avira Optimizer in Google Play (gratis)

Avast Cleanup

Avast Cleanup is een app die ook door een welbekend antivirusbedrijf gemaakt wordt. De app verwijdert cachegeheugen en tijdelijke bestanden, net zoals de andere apps uit deze vergelijking.
Met de Geavanceerd-optie kun je bovendien informatie opvragen over hoeveel opslagruimte wordt ingenomen door verschillende soorten data.
Daarnaast kun je apps in de negeerlijst zetten als je niet wil dat Avast Cleanup iets van ze verwijdert.

Met een Premium-abonnement krijg je een paar extra voordelen. Zo worden er geen advertenties meer getoond in de app, en kun je Avast automatisch je telefoon/tablet laten opschonen.
Dit abonnement kost zo’n € 9 per jaar.

Download Avast Cleanup in Google Play (gratis)

Naar begin pagina