Digibar Schagen

Back-up maken van de iPad

Het belang van het regelmatig maken van een back-up op een pc is inmiddels wel bekend.
Niet iedereen weet dat dit ook de moeite waard is op een tablet.
Hieronder zie je hoe je back-ups maakt op een iPad.

(Deze methode geldt ook voor een iPhone of iPod Touch)

Back-ups

Aangezien een iPad voor minder verschillende werkzaamheden wordt gebruikt dan een pc, is het aantal belangrijke bestanden en instellingen ook minder groot.
Toch zijn er desondanks nog voldoende gegevens op een iPad de moeite waard om te bewaren. Denk aan allerlei persoonlijke instellingen en zelfgemaakte foto's en video's.
Als je daarvan niet een kopie buiten de iPad bewaart ben je deze gegevens kwijt wanneer je iPad ermee ophoudt of gestolen wordt.

Daarnaast kan een back-up van pas komen als je besluit om de oorspronkelijke fabrieksinstellingen van de iPad te herstellen.
Dit doe je bijvoorbeeld om problemen bij de werking van je iPad te verhelpen. In dat geval is het erg prettig als je daarna al je benodigde gegevens vanuit een back-up terug kan zetten.

Dat is dus ook de reden dat iPads een vaste back-up functie hebben. Deze staat meestal standaard ingesteld op automatische back-up, maar het is goed dit te controleren.
Je moet er wel rekening mee houden dat foto- en videobestanden niet automatisch worden meegenomen met een back-up. Deze moet je dus handmatig opslaan, bijvoorbeeld op je pc.

Klik voor het beheren van foto's en video's op de volgende knop:

Foto's en video's beheren op de iPad

Een handmatige back-up via iTunes


Als je een back-up maakt via de computer, dan gebruikt je daarvoor het programma iTunes. Van de gehele inhoud van de iPad wordt dan een kopie gemaakt.

Dat doe je als volgt:

  • Koppel de iPad met de USB-kabel aan jouw computer.
  • Open iTunes en klik linksboven op het icoontje van de iPad. Nu krijg je een overzicht van de iPad-gegevens.
  • Zet bij Reservekopieën een vinkje voor Maak reservekopieën op deze computer.
  • Vink onder Opties ev. nog enkele voorkeuren aan.
  • Klik rechtsonder in het scherm op Synchroniseer.
De computer maakt nu een kopie van al uw bestanden en instellingen als deze aangesloten is op de computer.

Een automatische back-up via iCloud

Een automatische back-up van een iPad wordt opgeslagen op internet. Apple noemt dat de iCloud.
Bij het installeren van je iPad, maar ook je iPhone heb je 5Gb aan gratis webruimte gekregen. Als je te kort zou komen kan je er webruimte bijkopen.
Met een back-up via iCloud worden reservekopieën gemaakt van de belangrijkste gegevens van je iPad.
Voor het maken van deze back-ups moet de iPad wel regelmatig contact met internet maken.

Hieronder zie je wat er allemaal opgeslagen wordt in een back-up.
  • Alle bewaargegeven van muziek, films tv shows, apps en boeken, maar niet de onderdelen zelf.
  • iPad instellingen
  • Instellingen van apps
  • De organisatie van de apps
  • Info in iMessage
Informatie over contacten, kalenders, e-mail, notities, gedeelde fotoalbums en mijn fotostream worden al bewaard in iCloud, dus niet in de back-up.

Voor het instellen van een automatische back-up ga je als volgt te werk:

  • Tik op instellingen
  • Tik dan op het blauwe vak met jouw naam of de naam die je aan je iPad hebt gegeven.
    Het volgende scherm verschijnt:
  • Tik nu in de rechter kolom op iCloud-reservekopie.Nu kan je instellen dat je de automatische iCloud-reservekopie wilt activeren.
  • Tik op Maak nu reservekopie om dit ev. nog extra handmatig te doen.
  • De handeling moet bevestigd worden met het invullen van je Apple ID.

Foto's worden niet meegenomen in een back-up. Hier is een andere methode voor.

Ga hiervoor bij Instellingen weer naar iCloud en tik nu onder
APPS DIE ICLOUD GEBRUIKEN op Foto's.
In het volgende scherm zie je drie instellingen.

  • iCloud-fotobibliotheek
    Als je dit inschakeld wordt je gehele fotobibliotheek in iCloud bewaard, zodat je vanaf al je apparaten toegang hebt tot je foto's en video's. Echter heb je maar 5 Gb ruimte tot je beschikking, die ook wordt gebruikt voor je data back-up, dus deze ruimte is gauw vol. Een optie is ruimte bijkopen.
  • Mijn fotostream
    Ajs je dit inschakeld worden alle nieuwe foto's automatisch geupload in de iCloud en stuur je ze automatisch naar al je met iCloud verbonden apparaten zodra er een wifiverbinding actief is. Ze worden 30 dagen in de iCloud bewaard.
  • iCloud-fotodelen
    Als je deze knop inschakelt kan je albums met anderen delen of je abonneren op albums van anderen.
naar begin pagina