Digibar Schagen

Programma's sluiten/geheugen vrijmaken.

Als iPad/iPhone gebruiker denk je misschien dat als je een programma weg klikt, het programma ook afgesloten wordt.
Dat is echter niet zo! Het programma blijft namelijk sluimerend actief in het werkgeheugen staan zodat het daarna met de laatste instellingen weer snel opgestart kan worden.
Dit kan problemen opleveren, want die oude instellingen kunnen een programma ook blokkeren.

Ook neemt elk sluimerend programma een deel van het werkgeheugen in beslag waardoor, bij veel sluimerende programma's, nieuw te openen programma's niet meer willen opstarten omdat dan het geheugen vol zit.

Ik heb gezien dat bij iemand de inhoud van mailtjes niet meer zichtbaar was doordat het geheugen vol was.

Je kunt programma's echt afsluiten waardoor het geheugen vrijkomt en programma's weer met de nieuwste instellingen opgestart worden.

Dit doe je op de volgende manier:


 • iPad
  iPhone
  Druk twee keer kort na elkaar op de thuisknop ofwel de programma-afsluitknop. Nu schuift het scherm omhoog of opzij.
  In het volgende scherm zie je alle programma's die open staan achter elkaar (iPhone) of naast elkaar (iPad) verschijnen. Je herkent het programma aan het icoontje dat er boven zweeft.
  Door nu naar links en rechts te vegen blader je door alle openstaande programma's. Wanneer je op een programma-icoon tikt start dat programma op met de laatst gebruikte instellingen.
 • Als je met je vinger echter het programmascherm in de richting van het programma-icoontje veegt wordt het programma afgesloten en het geheugen komt vrij.
  Doe dit bij alle programma's.
 • Wanneer alle icoontjes verdwenen zijn tik je op het laatste scherm met programma icoontjes, of je tikt een keer op de thuisknop en het normale scherm komt weer te voorschijn.
Om problemen te voorkomen en andere programma's niet in de weg te zitten is het handig om dit regelmatig te doen.