Digibar Schagen

Bestanden-app op de iPad (iOS 12 en lager)

Voor de Bestanden-app in iPadOS tik of klik je hier

De Bestanden-app (Files in het Engels) is te vergelijken met Finder op de Mac en Explorer in Windows. Er zitten alleen wat minder functies in. Met de Bestanden-app kun je documenten en andere bestanden bekijken, ordenen en delen vanuit iCloud Drive en andere online opslagdiensten, zoals Dropbox, Google Drive en meer.
De Bestanden-app is te vinden op elke iPhone en iPad waarop iOS 11 of nieuwer geïnstalleerd is.

Welke bestanden kan je opslaan?

De Bestanden-app is geschikt voor bijna elk type bestand: tekstdocumenten, spreadsheets, presentaties, mappen, foto's, video's en zip-bestanden. Of je ze ook kan openen is afhankelijk van het type.
Naar keuzemenu

Welke bestanden kun je openen?

Je kunt bij gangbare bestandstypes zoals Pages-, Numbers-, Word- en Excel-documenten meteen een voorvertoning (preview) openen vanuit de Bestanden-app. Ook kan je muziek- en videobestanden afspelen binnen de app. Dat geldt bijvoorbeeld voor MP3, AAC, MP4, MOV en lossless FLAC. Je kunt ook een preview bekijken van een zip-bestand, waarna je de inhoud één voor één kan bekijken. Je kunt een zipbestand echter niet uitpakken. Sommige bestanden kan je alleen openen met de desbetreffende app waar het bestand bij hoort. Denk bijvoorbeeld aan een Pages-document.
Naar keuzemenu

Hoe voeg je bestanden toe aan de app?

Je kunt op meerdere manieren documenten toevoegen aan de Bestanden-app.
Zo zou je een bestand via AirDrop kunnen sturen, bijvoorbeeld een PDF-bestand. Bij ontvangst heb je de mogelijkheid om dit bestand in iBooks, Bestanden of iCloud Drive te openen.
Je kunt ook bijlagen uit een e-mail opslaan in de app via het Deel-menu.
Naar keuzemenu

Kan je vanuit de Bestanden-app ook bestanden delen?

Je kunt bestanden delen door ze te openen in preview-weergave en vervolgens op het deelicoontje te tikken.
Ook kun je, door 3 seconden lang op het icoontje van het bestand te blijven drukken andere commando's zichtbaar maken, zoals: Kopieer, Wijzig naam, Verplaats, Verwijder, Deel, Info enz.

Door te tikken op Info kan je informatie opvragen, zoals type, grootte, plek waar het wordt bewaard (iCloud Drive, Dropbox, etc.) en de datum waarop het is gemaakt en voor het laatst gewijzigd.

Naar keuzemenu

Kun je via de app samenwerken aan documenten?

Voorheen was het alleen mogelijk om iWork-documenten vanuit iCloud Drive te delen en er samen aan te werken. Met de Bestanden-app is dat met veel meer bestandstypes mogelijk. Selecteer het document, deel het met vrienden en zij hebben meteen toegang. Je kan helaas geen complete mappen delen via de Bestanden-app.

Uitnodiging voor samenwerken in iCloud Drive vanaf iPhone en iPad

Wil je vanaf je iPhone of iPad bestanden delen en eraan samenwerken met anderen, dan doe je het volgende:
 1. Open de Bestanden-app.
 2. Zoek het juiste bestand op en open deze.
 3. Je kunt bestanden delen door ze te openen in preview-weergave en vervolgens op het deelicoontje te tikken.
 4. Selecteer onderaan Voeg personen toe.
 5. In het volgende scherm kun je mensen uitnodigen. Voordat je dit doet, kun je onderaan instellen wie toegang heeft en wat ze kunnen doen. Tik op Opties voor delen om dit in te stellen.
 6. Keer na het aanpassen van de instellingen weer terug naar het vorige scherm en tik op een deeloptie, bijvoorbeeld Berichten, Mail of WhatsApp. Voer daar de juiste contactgegevens in.
  Nadat de uitnodiging gestuurd wordt, moet de ontvanger deze accepteren en bevestigen dat zijn of haar Apple ID gekoppeld wordt aan het bestand.
 7. Wil je het delen weer stoppen, volg dan bovenstaande stappen tot en met stap 3. Daarna kies je voor de optie Stop delen.
  Je kan hier ook de toegang tot een individueel persoon stopzetten.
Naar keuzemenu

Heb je offline toegang tot bestanden?

Ook dit is mogelijk. Je kunt elk bestand lokaal op je toestel opslaan door een kopie te maken. Dit bestand moet dan in het mapje Op mijn iPhone of Op mijn iPad komen te staan.

de werkwijze is als volgt

 • Je kiest een bestand en houdt ingedrukt.
 • Als je het dan loslaat krijg je verschillende opties:

 • Vervolgens kies je voor Kopieer.
 • Nu tik je weer op het bestand en kies Verplaats

 • In het volgende scherm kies je de optie Op mijn iPhone of Op mijn iPad,

 • Kies nu de doelmap en vervolgens rechtsboven op Kopieer

Naar keuzemenu
Naar begin pagina...