Digibar Schagen

Computertermen uitgelegd

Op deze pagina vind je de uitleg van veel computertermen die men vaak gebruikt.
De lijst worden steeds aangevuld.
Staat de gezochte computerterm er niet tussen, klik of tik dan op onderstaande knop om naar het computerwoordenboek van Seniorweb te gaan.
Computerwoordenboek van Seniorweb

Account

Een account op internet is een combinatie van een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee je toegang tot een bepaalde afgeschermde dienst krijgt. In bv. een Bol.com account staan alle gegevens die nodig zijn om iets te kopen en daarna te verzenden.
Met een e-mail account kan je e-mails versturen en ontvangen van andere mensen met een e-mail account.

App

App is de afkorting van applicatie. Dit zijn kleine programma's die op een telefoon of een tablet gezet worden. Ze worden opgehaald uit een winkel-app die standaard op je apparaat staat.
Bij Apple heet deze app App store.
Bij Android heet dit de Playstore.

Android

Dit is de naam van het besturingsysteem van alle smartphones en tablets die niet van Apple zijn. Dit besturingsysteem staat bv. op apparaten van Samsung, Xiaomi, Huawei, Nokia, Motorola.

Apple

Dit is de fabrikant van iMac computers en MacBook laptops met het besturingssysteem MacOS, maar ook van de iPhone met het besturingssysteem iOS en de iPad met het besturingssysteem iPadOS.

Bill Gates

Hij is een Amerikaans ondernemer en filantroop. Gates is vooral bekend geworden als boegbeeld en medeoprichter van het bedrijf Microsoft.

Bluetooth

Dit is een verbindingsmethode om elektronische apparaten draadloos met elkaar te verbinden over een korte afstand. Denk bv. aar een draadloze muis of toetsenbord, maar ook aan een smartphone in de auto of een draadloze speakerbox.

Browser

Een browser (ook wel internetbrowser of webbrowser genoemd) is een programma waarmee je op het internet kunt surfen.
Een browser is in het leven geroepen om webpagina's die afkomstig zijn van een webserver leesbaar te maken voor mensen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld teksten, afbeeldingen en video's.

Hieronder zie je logo's van verschillende webbrowsers.

Opera

FireFox

Chrome

Duckduckgo

Edge

Safari

BCC

BCC betekent Blind Carbon Copy.
Door een of meer e-mailadressen achter BCC te plaatsen stuur je een kopie van de e-mail naar deze personen zonder dat zij kunnen zien wie er nog meer dezelfde e-mail heeft gekregen.

Cache

Cache of cache geheugen is dat deel van het interne geheugen waar tijdelijke bestanden worden opgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan webpagina's die je eerder bezocht hebt.
Hierdoor kunnen deze pagina's sneller worden weergegeven als je ze de volgende keer opent. De informatie hoeft immers niet opnieuw van het internet te worden gehaald.

CC

CC staat voor Carbon Copy.
Vroeger, op de typemachine, maakten we wel eens een brief met een doorslag d.m.v. een carbon papiertje. Die doorslag is eigenlijk ons huidige cc'tje.
Door een of meer e-mailadressen achter CC te plaatsen stuur je dus een kopie van de e-mail naar deze personen. Deze kunnen allemaal zien wie deze e-mail nog meer heeft ontvangen.

Chip

Een chip is een heel klein stukje silicium (halfgeleidend materiaal) waarop een grote hoeveelheid microscopisch kleine elektronische schakelingen zitten.

de Cloud

Via verschillende diensten kan je bestanden opslaan via internet zodat je ze ook via een internetverbinding elders kan raadplegen. Ook kan je hierin een back-up van je computer maken.
  • Apple iCloud Drive biedt 5 Gb gratis ruimte en werkt op alle Apple apparatuur en op Windows.
  • Microsoft OneDrive staat standaard op een Windows computer. en biedt 5 Gb schijfruimte.
  • Google Drive kan gebruikt worden op een iPad, Android tablets, MacOS en Windows en biedt 15 Gb gratis ruimte.
  • Dropbox biedt 2 Gb gratis ruimte, en werkt op een iPad, Android tablet, Mac, Windows en op Linux.

Cursor

Het verticale knipperende streepje op het beeldscherm noemen we de cursor. De cursor geeft aan waar de invoer zal verschijnen zodra er tekst wordt getypt of een afbeelding wordt ingevoegd.

DigiD

DigiD is een samenstelling van Digitale iDentiteit. Hij bestaat uit een inlognaam en een wachtwoord.
Hiermee kan je veilig inloggen op websites van de overheid, ziekenhuizen, zorgverzekeraars e.d.

Downloaden

Dit is het overbrengen van bestanden van een plek op het internet naar de computer, tablet of smartphone. Het kan hierbij gaan om afbeeldingen, muziek of video, maar ook om een programma of app.

Face ID

Face ID is de naam voor de gezichtsherkenning, die Apple met de komst van de iPhone X introduceerde. Met Face ID kun je je iPhone en iPad Pro ontgrendelen, zodat je geen toegangscode meer hoeft in te voeren. Het vervangt de al langer bestaande Touch ID, ofwel de vingerafdrukscanner.

Gebruikersnaam

Met een gebruikersnaam en het daarbij behorende wachtwoord krijg je toegang tot een computer, een netwerk of je persoonlijke ruimte op internet.
De gebruikersnaam is als het ware de deur en het wachtwoord is de sleutel.

Glasvezel

Glasvezel is draad van glas die zo dun is als een haar. Met deze vezel deel je data met de snelheid van het licht.
Voor het versturen van de data worden lasers gebruikt en zo ontstaat een supersnelle oplossing voor datatransport.

Hacken

Inbreken in andermans computer(systeem). Het is strafbaar als dit gebeurt zonder toestemming van de eigenaar van die gegevens. Doel van de hacker is de computer overnemen of gegevens stelen of onbruikbaar maken. Hackers proberen toegang tot computers te krijgen door: het raden of achterhalen van iemands inloggegevens.

Harde schijf

Een harde schijf, ook wel harddisc of vaste schijf genoemd, is een opslagmedium wat in elke computer zit en waar het besturingssysteem op staat. Vroeger bestond die uit een behuizing met een snel draaiende magnetische schijf. Tegenwoordig zit er in de behuizing alleen maar hele snelle chips.

Inloggen

Inloggen is het toegang krijgen tot een computer of je persoonlijke ruimte van een website. Dit doe je met een gebruikersnaam en een daarbij behorend wachtwoord.

Internet

Dit is een wereldwijd netwerk van aan elkaar verbonden computers. Gebruikers van over de hele wereld gebruiken het internet om gegevens toe te voegen of te verzamelen.
Door bv. een website op internet te zetten voeg je informatie toe die anderen weer kunnen binnenhalen.
Veel programma's die je dagelijks gebruikt gaan via internet, zoals WhatsApp, Buienradar, Google Maps, NU.nl, Wordfeud, e-mailprogramma's, enz.

iOS

Dit is de naam van het besturingsysteem van Apple voor de iPhone en iPod.

IP-adres

Internet Protocl-adres
Elke computer die verbinding heeft met internet, heeft een uniek IP-adres. Dit internetadres bestaat uit een reeks getallen gescheiden door een punt. Bijv. 84.107.82.17
Men noemt dit een adres, omdat de getallen niet alleen de computer identificeren, maar ook de plaats van de computer in het netwerk aangeven.

iPadOS

Dit is de naam van het besturingsysteem van Apple voor de iPad.

MacOS

Dit is de naam van het besturingsysteem van Apple voor de iMac en de MacBook.

Malware

Malware is elke software die gebruikt wordt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot private computersystemen. Het woord is een samentrekking van het Engelse Malicious Software en betekent: kwaadaardige software, soms schadelijke software.

Modem

De modem ontvangt informatie van je internetprovider via de glasvezelkabel of coaxkabel en zet dit om naar een digitaal signaal, dat de router gebruikt om een bruikbaar netwerk- of Wi-Fi signaal te leveren. Vaak is een modem en een router gecombineert in een apparaat.

Muis

Een muis is een apparaat, waarmee je de computer kan besturen. Door de muis te schuiven over de ondergrond beweeg je de cursor over het scherm. Op de muis zitten een linker- en rechtermuisknop waarmee je de computer handelingen kan laten verrichten.

Netwerk

Koppel je twee of meer computers aan elkaar dan ontstaat een netwerk. Alle computers in een bedrijf vormen op deze manier een intern netwerk. Het internet is het grootste externe netwerk.

Phishing

Phishing is een vorm van internetfraude en is het vissen naar inloggegevens. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website die een kopie is van de echte website, om ze daar nietsvermoedend te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer.
Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien.
De fraudeur doet zich hierbij voor als een vertrouwde instantie, zoals een bank.
De meeste vormen van phishing gebeuren via e-mail. De slachtoffers worden hierbij met een e-mail naar deze valse website gelokt. De mail bevat een link naar de (valse) website met het verzoek om "zogenaamd" de inloggegevens te controleren.

QR-code

De afkorting QR betekent Quick Response. Een QR-code is een in oorsprong een tweedimensionale streepjescode, ook wel Barcode, die in 1994 is ontwikkeld door Denso Wave, een dochteronderneming van het Japanse bedrijf Denso. Tegenwoordig ziet een QR-code eruit als een vierkant blok opgeboewd met zwarte en witte blokjes. Hij wordt gescand met de camera van een smartphone en bevat een internetadres, een telefoonnummer, informatie over een plek op straat en nog veel meer. Er is software waarbij je je eigen QR-code kan maken.

Ransomeware

Ransomware of gijzelsoftware is een door hackers gebruikt chantagemiddel op internet. Letterlijk vertaald betekent ransom: losgeld. Ransomware is malware die een computer en/of gegevens die erop staan blokkeert en vervolgens van de gebruiker geld vraagt om de computer weer te ontsluiten middels een tegen betaling verstrekte code. Betalen blijkt echter niet tot ontsluiting van de besmet geraakte computer te leiden, zo waarschuwt de Nederlandse overheid

Resetten

Dit is de computer, smartphone of tablet opnieuw opstarten als deze is vastgelopen of niet meer reageert zoals het hoort. Dit wordt ook wel rebooten genoemd.

Router

Een router is een apparaat dat twee of meer verschillende computernetwerken aan elkaar verbindt, bijvoorbeeld internet en je thuisnetwerk, en pakketjes data van het ene naar het andere netwerk verzendt.

Software

Dit zijn computerprogramma's met bijbehorende data, die bewerkingen en taken uitvoeren. Naast toepassingen voor personal computers, tablets, smartphones en spelcomputers, bevatten ook televisies, telefoons, telefooncentrales, auto's en machines sinds de jaren zeventig steeds vaker geïntegreerde software.

Spam

Spam is een verzamelnaam voor ongewenste berichten. Dit zijn meestal reclameboodschappen die zonder toestemming van de ontvanger naar duizenden mensen worden verstuurd.

Oorspronkelijk is spam de merknaam van een bepaald soort ingeblikt vlees dat nog steeds bestaat en dat lijkt op wat in Nederland bekendstaat onder de naam Smac. De Britse komieken van Monty Python gebruikten het in een sketch. In een lunchroom waar aan alle gerechten ongevraagd spam werd toegevoegd en waarin een groepje Vikingen uit volle borst zingt: "Spam spam spam spam. Lovely spam! Wonderful spam!", werd normale conversatie door de spam-zangers vrijwel onmogelijk gemaakt, net als bij ongevraagde e-mail.

Steve Jobs

Steve Jobs (1956-2011) werd bekend als de iconische CEO van Apple. Hij richtte in 1976 samen met zijn studievriend Steve Wozniak het bedrijf Apple Computers op.

Streamen

Streamen is het verzenden en ontvangen van gegevenspakketjes in een continue stroom over een netwerk. Je kan de inhoud meteen afspelen terwijl de rest van de gegevens nog wordt verstuurd. Onlinestreaming wordt veel gebruikt voor geluid, beeld en games.

Touch ID

Dit is een technologie om met jouw vingerafdruk in te loggen op een mobiele telefoon, tablet of laptop. De techniek vervangt de inlogmethode d.m.v. een wachtwoord. Touch ID is aanwezig op nieuwe apparaten van Apple en Samsung. Op de toestellen bevindt zich een soort scanner waar je jouw vinger op moet leggen. Het systeem herkent dan jouw vooraf ingescande vingerafdruk en ontgrendelt het apparaat.

Touchpad

Een touchpad is een aanrakingsgevoelig oppervlak op een laptop of een los apparaat waarmee je de cursor op het scherm kan besturen door met je vinger over het oppervlak te vegen. Door links of recht op het scherm te drukken kan je dezelfde handelingen uitvoeren als met de linker- en rechtermuisknop.

Tweestapsverificatie

Dit is een methode om het inloggen van je persoonlijke ruimte op een website beter te beveiligen. Dit gebeurt niet alleen met een wachtwoord, maar daarnaast ook nog met een tweede manier, bijvoorbeeld d.m.v. een code verstuurd naar je smartphone.

URL

URL is de afkorting van Uniform Resource Locator. Dit is een andere benaming voor een webadres. Een URL is een uniek internetadres voor een website, een specifieke webpagina of een bestand dat op internet staat. Een voorbeeld van een URL is www.tonstam.n.

USB

USB betekent Universal Serial Bus. Dit is een standaard voor het aansluiten van randapparatuur (muis, toetsenbord, scanner, printer, fotocamera, etc.) aan een computer.

Virus

Een computervirus is een vorm van schadelijke software Het is een programma of stukje code dat is ontworpen om uw computer te beschadigen.

Virusscanner

Een virusscanner is een onderdeel van een antivirusprogramma dat de computer regelmatig controleert op de aanwezigheid van virussen. Dit wordt gedaan door regelmatig een lijst met virusdefinities te downloaden waarmee de programma's worden vergeleken.

VPN

VPN betekent: Virtual Private Network. Hiermee kan je een veilige verbinding maken met het internet. Al jouw data wordt verstuurd door een versleutelde virtuele tunnel. Je IP-adres en locatie zijn niet langer voor iedereen zichtbaar. Je bent daardoor anoniemer en dus veiliger op internet.

Wachtwoord

Een wachtwoord is een zelfgekozen kombinatie van letters, cijfers en speciale tekens die in combinatie met een gebruikersnaam toegang geeft tot een computer, een netwerk of een persoonlijk gebied op internet.
De gebruikersnaam is als het ware de deur en het wachtwoord is de sleutel.

WatchOS

Dit is de naam van het besturingsysteem van Apple voor de Apple Watch.

Website

Een website is een verzameling webpagina's waar informatie op staat. Je kan deze bekijken door de unieke naam in te typen in een webbrowser. bijvoorbeeld: www.digibar.nl

Werkgeheugen

Het is geheugen wat de computer gebruikt om data van programma's die het op dit moment gebruikt tijdelijk op te slaan. Het is een geheugen waarbij alle data die erop staat willekeurig en even snel aangesproken kan worden. Hierdoor is het sneller bereikbaar dan bestanden die op de normale harde schijf staan.

Wi-Fi

Wi-Fi staat simpel gezegd voor draadloos data netwerk.
De naam Wi-Fi is een duidelijke knipoog naar de uit de audiowereld bekende term hifi, hetgeen staat voor High Fidelity. De term staat dan voor Wireless Fidelity.
Om thuis gratis te communiceren met een tablet, laptop of smartphone heb je een Wi-Fi netwerk nodig. Tegenwoordig is dit in elk modem van je provider ingebouwd.

Wi-Fi spot

Een Wi-Fi spot is een openbaar draadloos netwerk dat wordt beschikbaar gesteld door de bibliotheek, hotels en restaurants, winkelscentra en nog veel meer.Het bereik is meestal 100 meter.
Als je geen data-abonnement hebt kan je daar toch gratis het internet op.
Let wel op de veiligheid, want het is een open verbinding, dus iedereen kan er op, ook kwaadwilligen.

Windows

Dit is het besturings systeem van Microsoft voor computers en laptops van merken als Asus, Lenovo, Acer, Dell, Sony, Toshiba en meer.

Naar begin pagina...