Digibar Schagen

Nachtmodus

De meeste e-readers hebben ingebouwde schermverlichting. Zo kan je in het donker in bed nog even door lezen voordat je gaat slapen. Best wel handig, maar is lezen vanaf zon verlicht scherm niet slecht voor je nachtrust?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het licht van een computer, tablet of smartphone een negatieve invloed heeft op je slaapgedrag. Het felle, blauwe licht zorgt dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt belemmerd waardoor je minder snel in slaap valt. Daarbij kan het je slaap-waakritme verstoren.

Nachtmodus

Apple, Microsoft en verschillende andere softwaremakers proberen de gevolgen van blauw licht op je slaapgedrag te verminderen. Dat doen ze met een stand op je telefoon, tablet of laptop waarbij je het licht een rode kleur geeft in de avond. De warme, rode tint moet ervoor zorgen dat je nachtrust niet wordt verstoord.
De laatste tijd kan je op computers, tablets en smartphones steeds meer 's avonds een zg. DARK MODE instellen. Dit is een zwart scherm met witte letters, om de invloed van fel licht te verminderen.

Warm licht

Ook bij e-readers tref je de nachtmodus aan. Bij de verschillende e-raders kan je de kleur van het licht aanpassen. Het idee is dat je overdag kiest voor vol, blauw licht en in de avond voor warm oranje of rood licht. Sommige kunnen zelfs automatisch de juiste kleurtemperatuur en intensiteit instellen.

Conclusie

Helpt de nachtmodus op een e-reader tegen de negatieve gevolgen van licht op je slaapgedrag? Het zou kunnen, maar het is zeker niet nodig. Het licht van bijna alle e-readers is namelijk zo te dimmen dat het veel minder fel is dan het scherm van een tablet, laptop of smartphone. Daarbij schijnt het licht vanaf de zijkant op het scherm en niet direct in je ogen. Het effect komt overeen met hoe een lamp schijnt op de bladzijden van een papieren boek, maar met het warme licht is het 's avonds wel prettiger lezen.
Naar begin pagina...