Digibar Schagen

Wat is een e-reader?

Een e-reader is een apparaat waarop je digitale boeken kan lezen.
Lees je veel? Op een e-reader kan je honderden boeken bewaren. Je hebt dus je hele bibliotheek bij de hand.
Doordat het scherm zeer zuinig is, kan je een e-reader wekenlang gebruiken op één acculading.
In de zon kan je er goed op lezen.

Het scherm

Een e-reader heeft een zg. e-inkscherm.
  • E-ink is een schermtechnologie waarbij het beeld sterk lijkt op echt papier. Lezen is daardoor niet vermoeiend voor je ogen. Een e-inkscherm is in tegenstelling tot een lcd-scherm goed leesbaar in direct zonlicht.
  • Een e-inkscherm is energie zuinig. Het gebruikt nl. alleen stroom als het beeld verandert.
  • Een e-reader heeft meestal een touchscreen. Bladeren gaat zo een stuk makkelijker dan met fysieke knoppen.
  • Veel e-readers hebben ingebouwde schermverlichting. Zo lees je gemakkelijk je boek in het donker. Bij sommige kan je ook de lichtkleur aanpassen. 's Avonds kun je dan met geler licht lezen zodat de verlichting minder invloed op je slaapritme heeft.

De lay-out

Een e-reader heeft veel voordelen ten opzichte van een normaal boek. Zo kan je zelf de lay-out van de tekst veranderen. Waar je bij een normaal boek vast zit aan de door de uitgever gekozen typografie, is dat bij een e-book niet het geval.
Je kan op een e-reader zelf de lettergrootte, de marge en de regelafstand aanpassen aan je eigen wensen. Ook kan je een ander lettertype kiezen.
Ook handig: een e-reader onthoudt per boek waar je gebleven bent. Je kan dus probleemloos meerdere boeken tegelijkertijd lezen.

Het bestandsformaat

E-readers zijn verdeeld in 2 soorten. Er zijn e-readers waarop je het in Europa gebruikelijke epub bestandsformaat kan lezen en de Amazon Kindles.

Met de Amerikaanse Amazon Kindle e-readers kun je geen epub boeken lezen. Daardoor zijn boeken van andere winkels dan Amazon niet te openen op een Kindle.
Met het gratis programma Calibre kan je het epub formaat omzetten naar bestanden die te gebruiken zijn op de Kindle e-reader.
Boeken die je bij Amazon hebt gekocht kun je vanwege hun kopieerbeveiliging niet zomaar lezen op een epub-reader. Ook de boeken die je leent bij de bibliotheek kan je niet lezen met een Amazon Kindle e-reader.

Hoeveel boeken passen er op een e-reader?

Heel veel. Het grote voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn (minder dan 200 gram) en dat je er honderden tot duizenden boeken naar kan kopiëren.
Een e-book neemt gemiddeld ongeveer 2 Mb ruimte in beslag. Als je bedenkt dat zelfs de goedkoopste e-reader 4 gigabyte geheugen heeft, dan is dat genoeg om zo'n tweeduizend boeken op te slaan. De duurdere e-readers hebben zelfs meer dan 6 gigabyte vrij geheugen voor boeken.
Je hele boekenkast kan dus mee op vakantie!

Een computer is meestal noodzakelijk

Bij de meeste e-readers is het gebruik van een computer noodzakelijk.
Boeken worden nl. eerst gedownload op de pc en daarna via een programma en een kabel overgezet naar de e-reader. Dit geldt voor e-books die je koopt via een website, maar ook voor e-books die je bij de bibliotheek leent.

Sommige e-readers zijn gekoppeld aan een eigen boekwinkel. Zo kun je direct vanaf je e-reader e-books kopen. Als je boeken op de website van de boekwinkel koopt, krijg je ze direct op je e-reader. Je hebt hiervoor uiteraard wel een internetverbinding via wifi nodig.
Nadeel van deze diensten is dat ze er allemaal hun eigen kopieerbeveiliging er op na houden.

Hieronder vind je een lijst met merken van e-readers.

In Nederland zijn maar weinig grote merken te koop. Kobo, Amazon, PocketBook, Icarus, Tolino en Sony zijn de bekendste merken. Klik of tik op een naam en je leest er meer over.
Maak je keuze...

Kobo

Kobo is in Nederland het grootste e-readermerk. Kobo heeft modellen met een standaard 6 inch scherm of met een groter scherm en met of zonder schermverlichting. Er is zelfs een waterdichte variant. De omslag van het huidige boek wordt op het scherm getoond in de stand-by.
Je kunt vanaf de Kobo e-readers direct boeken kopen in de winkel van Kobo. Deze zijn met drm beveiligd.
Daarnaast zet je ook boeken uit andere boekwinkels (behalve die van Amazon) gemakkelijk op een Kobo e-reader.

Naar de Kobo website

Amazon

Amazon maakt kwalitatief goede en gebruiksvriendelijke e-readers die vlot reageren. Vanaf Kindle e-readers koop je direct boeken bij Amazon. Afrekenen is helaas alleen mogelijk met een creditcard.
Boeken van Amazon zijn beveiligd tegen kopiëren en hebben een afwijkend e-book-formaat. Je kunt ze niet zomaar op andere e-readers lezen.

Naar de Amazon Kindle website

Pocketbook

Pocketbook heeft modellen van matige tot goede kwaliteit. Ze zijn er van klein tot groot, met of zonder schermverlichting en met of zonder aanraakscherm. Pocketbook heeft ook een waterdichte e-reader. De omslag van het huidige boek kan worden getoond in de stand-by. Dit moet je speciaal instellen.

Naar de Pocketbook website

Tolino

Tolino heeft e-readers die goed scoren in diverse testen. In Nederland worden de e-readers van Tolino verkocht door Libris. Op hun e-readers staat een boekwinkel waar je direct boeken kunt kopen.

Naar de Tolino website

Icarus

De epub e-readers van Icarus lijken op papier veelbelovend, maar vallen in de praktijk wat tegen. Bijzonder: op sommige Icarus readers kun je Android-apps installeren.

Hoewel er geen officiële mededelingen over zijn gedaan lijkt het erop dat de Eindhovense e-readerproducent Icarus/DistriRead alle activiteiten heeft gestaakt. De website is uit de lucht, de telefoonnummers zijn niet meer actief en op e-mails of supportvragen komt geen antwoord.

Sony

Sony maakte voorheen verdienstelijke epub e-readers, maar is hiermee in 2014 gestopt omdat de tak voor Sony niet winstgevend was. Ze zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.