Digibar Schagen

Het nieuwe betalen

Dubbeltjes uittellen bij de kassa of betalen met een acceptgiro: dat doen we steeds minder.
Naast de pinpas rukken nu ook talloze andere betaalmogelijkheden op.

Pinnen

Afrekenen met de pinpas kunnen we al sinds 1985 en is inmiddels niet meer weg te denken. Het aantal pinbetalingen bereikte in 2016 met 3,56 miljard (opnieuw) een record. Ook voor kleine bedragen trekken we steeds vaker de pinpas. Er wordt nu vaker gepind dan contant betaald en zelfs op de markt, bij de bloemenstal en de collectant kan je vaak pinnen, net als bij een bezorger aan de deur.

Retourpinnen

Nog zo'n mooie vondst: Retourpinnen, bedoeld voor als je een aankoop retourneert. Hiermee krijg je het aankoopbedrag rechtstreeks op de betaalrekening teruggestort.
Retourpinnen kan met elke pinpas, maar alleen als de winkelier de mogelijkheid aanbiedt.
Op het pinapparaat staat dan Retourpinnen. Het gaat als volgt:
  • Toon de bon met de aankoop en stop jouw pinpas in het apparaat. De tekst teruggave of terugbetaling verschijnt.
  • Druk op oké en de winkelier overhandigt je een ondertekende retourbon.
De volgende dag wordt het bedrag bijgeschreven.

Naar keuzemenu

Contactloos betalen

Het was even wennen, maar inmiddels is contactloos betalen bijna net zo normaal geworden als pinnen. In ons land zijn er al meer dan negentien miljoen betaalpassen en mobiele telefoons waarmee contactloos kan worden afgerekend.
Makkelijker kan het niet: hou de pas of mobiele telefoon tegen het betaalapparaat en klaar is Kees. Een pincode hoeft meestal niet te worden ingetoetst.
De bedragen voor contactloos betalen zonder pincode zijn begrensd. Voor een enkele betaling is dat €25, voor een serie betalingen is de limiet €50.

Vanzelfsprekend kan je altijd contactloos betalen, ook al is het bedrag hoger dan €25. Dan moet je als extra veiligheid jouw pincode even intoetsen.

Naar keuzemenu

Contactloos betalen met een betaalpas

Contactloos betalen is makkelijk, snel en veilig. Een contactloze betaalpas houdt je tegen een betaalautomaat. Zo kunt u hem niet vergeten.

Of jouw pas geschikt is voor contactloos betalen, zie je aan het symbool op de pas.

Is de pas verouderd en wil je graag contactloos kunnen afrekenen, neem dan contact op met jouw bank; deze vervangt kosteloos ongeschikte bankpassen.
Over de veiligheid van contactloos betalen hebben sommige mensen twijfels.
Er doet een verhaal de ronde dat criminelen met speciale apparatuur tegoed van een contactloze betaalpas af kan halen.
Om dat te voorkomen wordt aangeraden om betaalpassen in aluminiumfolie of een ander metalen hoesje in te pakken.
Volgens Betaalvereniging Nederland is het echter volstrekt veilig om contactloos te betalen en is er op deze manier nog nooit fraude mee gepleegd.
Niet in Nederland en ook niet in het buitenland.
Een hoesje kan handig zijn om pasjes bij elkaar te bewaren en te beschermen tegen beschadiging of breuk, maar volgens de Betaalvereniging niet nodig als bescherming tegen uitlezen.
Uitlezen van een pas kan alleen als een betaalautomaat heel dicht bij de pas komt.
Met een goed opgeborgen pas in een portemonnee of tas is dat al niet mogelijk.
Voor een crimineel is het uitlezen ook geen slimme manier om aan geld te komen: het gaat om maximaal 25 euro per uitgelezen pas en aangezien betaalautomaten geregistreerd staan is het risico om gepakt te worden erg groot.

Mocht er toch sprake zijn van misbruik, dan vergoedt de bank de schade, aldus Betaalvereniging Nederland.

Naar keuzemenu

Contactloos betalen met een smartphone

Klanten van alle grote banken kunnen contactloos betalen met hun smartphone. Dat kan met de nieuwere soorten Android smartphones (meestal versie 5 en hoger) en bij de ING bank ook met de ApplePay via de iPhone of Apple Watch.
In het begin is het bij alle banken gratis. Sommige banken berekenen na een aantal maanden een klein bedrag, bijvoorbeeld €0,50 per maand per geactiveerde rekening.
Contactloos betalen met de mobiele telefoon gaat bijna hetzelfde als met de pas.

Betalen met Apple Pay met je iPhone
Betalen met een Android smartphone

Naar keuzemenu

iDEAL

Betalen met iDEAL is erg populair. In 2017 is de verwachting dat er ruim 350 miljoen keer met iDEAL wordt afgerekend.
Naast webwinkels hebben steeds meer (online) organisaties iDEAL als betaalmethode en mensen betalen graag met iDEAL.
Met de computer of via een tablet of smartphone met de mobiel bankieren app maakt je daarmee geld over van je bankrekening.

Ook bij buitenlandse webwinkels kan steeds vaker met iDEAL worden betaald.

QR-code

De verwachting is dat betalen met iDEAL nog populairder wordt. Het is nu namelijk ook mogelijk om met een iDEAL QR-code een iDEAL-betaling te doen. Voordeel hiervan is dat je veilig met iDEAL betaalt via de mobiel bankieren app en jouw mobiele pincode. En dat je kunt betalen zonder dat je contant geld op zak hebt.
Zo’n QR-code kan gemakkelijk op bijvoorbeeld een scherm, poster of factuur worden getoond. De speciale iDEAL QR-code herkent je aan het iDEAL-logo in het midden.
Je scant de code met de speciale iDEAL-app of de mobiel bankieren app op je smartphone en rekent zo eenvoudig af met iDEAL.
De meeste banken zullen de scanfunctionaliteit van de iDEAL QR-code snel in hun mobiel bankieren app opnemen.

Naar keuzemenu

Betaalverzoeken en Tikkie

Voor het terugvragen van geld dat je hebt voorgeschoten zijn er tegenwoordig heel veel nieuwe mogelijkheden.
Diverse banken hebben het zogenoemde betaalverzoek ingevoerd.
Bij ING, Rabobank, Bunq en Knab zit dat in de mobiel bankieren app. ABN AMRO heeft er een speciale gratis app voor beschikbaar: Tikkie.
Deze laatste heeft inmiddels meer dan een miljoen gebruikers.
Bij zo’n betaalverzoek of Tikkie stuur je degene van wie je geld tegoed hebt, via bijvoorbeeld whatsapp of messenger, een berichtje.
Degene die het ontvangt kan meteen elektronisch betalen, omdat het bedrag, het rekeningnummer en de tenaamstelling van de verzoeker is ingevuld en je via een link naar de betaalmodus gaat. Dit werkt heel handig en snel.
De betaler hoeft er niet zelf een app voor te hebben of bij dezelfde bank te bankieren als de verzoeker.

Naar keuzemenu

Incassomachtigen

Het afgeven van een rechtsgeldige machtiging voor incasso, Incassomachtigen genoemd, is sinds vorig jaar ook online mogelijk.
Hierdoor is het nog makkelijker om producten en diensten (zoals verzekeringen, energierekeningen en abonnementen) periodiek of achteraf te betalen.

Het werkt als volgt:

  • Bestel online een product of sluit een overeenkomst en kies als betaalmethode Incassomachtigen.
  • Selecteer de bank waar je jouw bankzaken online regelt. Je komt dan in de vertrouwde internetbankieromgeving van jouw bank. De relevante gegevens van de bestelling zijn al ingevuld.
  • Keur de machtiging goed op de voor jouw bank gebruikelijke manier. De bank bevestigt de verwerking van de machtiging en je keert terug naar de website van de leverancier. Klaar!

Naar keuzemenu
Naar begin pagina