Digibar Schagen

CC en BCC

E-mail versturen naar meerdere personen.
Ik stuur je wel een cc'tje is een vaak gehoorde kreet. Hiermee bedoelt men eigenlijk dat je een kopie van het mailtje toegestuurd krijgt.
Hierbij staat het email-adres van de oorspronkelijke geadresseerde bij Aan: en jouw naam bij CC:
CC staat voor Carbon Copy en is een Engelse term.
Vroeger, op de typemachine maakten we wel eens een brief met een doorslag d.m.v. een carbon papiertje. Die doorslag is eigenlijk ons huidige cc'tje.

Als je een bericht aan meerdere personen wil sturen en je zet al die namen achter Aan: of achter CC: dan komt er een hele lijst met e-mailadressen te staan die voor iedereen zichtbaar is. Dit kan je makkelijk voorkomen door de mailadressen achter BCC: te zetten.
BCC betekent nl. Blind Carbon Copy.

Als je nú een e-mail verstuurd zullen al de adressen die je achter BCC: hebt gezet niet zichtbaar zijn voor de ontvangers die daar staan.

Dit heeft een aantal voordelen:
  • Je e-mail wordt overzichtelijker.
  • Het risico op spam wordt aanzienlijk verminderd, want als zich onder de ontvangers iemand met minder goede bedoelingen bevindt, zal die persoon geen misbruik kunnen maken van de vele geldige e-mailadressen die hij anders in handen zou hebben gekregen.
  • Het risico op verspreiding van bepaalde virussen wordt kleiner. De computer van een ontvanger kan besmet zijn met een virus dat de adressen gebruikt om zichzelf voort te planten.
  • Privacy: de ontvangers weten niet van elkaar wie het mailbericht ontvangt.
  • Iemand die op Allen beantwoorden: klikt stuurt hetzelfde antwoord aan iedereen die in het Aan:- of CC:vak staat. Dit is vaak onwenselijk, omdat er een hoop (veelal overbodige) mailtjes rondgestuurd worden. De adressen achter BCC krijgen dat antwoord niet.
Een BCC wordt ook gebruikt als de ontvanger niet mag of hoeft te weten dat het mailtje ook naar de andere geadresseerden is toegestuurd.
Pas op!
I.v.m. de regels in de nieuwe privacywet is het verstandig om bcc te gebruiken, want niet iedereen wil dat zijn e-mail adres zomaar verspreid wordt.

Sommige e-mail programma's geven geen BCC meer aan, maar in plaats daarvan Blinde kopie

Naar begin pagina...