Digibar Schagen

macOS versus Windows, wat zijn de verschillen?

De twee populairste besturingssystemen voor een computer zijn macOS van Apple en Windows van Microsoft.
Laten we naar de verschillen gaan kijken.

De naam Mac

In 1984 werd door Apple de eerste Mac op de markt gebracht. De ontwerper van de grafische interface van de Apple computers, Jef Raskin, gaf de computer de naam van zijn favoriete appel, de McIntosh wat later dus Macintosh werd, of afgekort Mac. Het besturingssysteem heet macOS.

De naam Windows

De eerste Microsoft computers waren uitgerust met het besturingssysteem MS Dos. Hierbij moesten alle commando's ingetypt worden via het toetsenbord.
Later werd er een zogenaamde schil overheen gelegd en dit werd het muisgestuurde besturingssysteem Windows, wat vensters betekent.

Gebruiksgemak

Apple computers worden vaak geprezen om hun gebruiksvriendelijkheid. Je hoeft namelijk niet diep in het systeem te duiken om eenvoudige handelingen uit te voeren. Programma's installeer je bijvoorbeeld door het gedownloade programmabestand naar de map Programma's te slepen. Programma's verwijder je eenvoudig door het bestand uit de programma-map naar de Prullenmand te slepen.

Programma's

Bij zowel macOS als Windows worden standaard voldoende programma's meegeleverd voor normaal gebruik.

Voor de Mac bestaan minder te downloade programma's dan voor Windows. Wel zijn de programma's voor de Mac stabieler.

Bij Windows kunnen gedownloade programma's elkaar in de weg gaan zitten. Dit komt omdat de Windows computers gemaakt worden door heel veel verschillende fabrikanten. Zij gebruiken stuk voor stuk andere onderdelen waarmee Windows overweg moet kunnen. Er hoeft maar één onderdeel niet helemaal in orde te zijn en de computer werkt niet naar behoren.
Apple heeft dat probleem niet, omdat Apple zowel het bedrijf is dat de Mac-computers bouwt, als het bedrijf dat het besturingssysteem macOS ontwikkelt. De hardware is daarom perfect op het besturingssysteem afgestemd. Apple-computers crashen hierdoor minder vaak.
Ook Apple-computers kunnen overigens problemen hebben. Het blijft immers een technisch systeem waar iets mis mee kan gaan.

Apple heeft een eigen winkel met apps, speciaal voor Mac-computers: de App Store.
Apple houdt streng toezicht op de apps die in deze winkel worden aangeboden. Je kan er dus zeker van zijn dat apps die je hier downloadt goed werken en niet schadelijk zijn voor jouw computer.
Het is ook mogelijk om programma's buiten de winkel te downloaden. Deze kunnen instabiel of schadelijk zijn. Pas daar dus wel mee op.

Sinds de introductie van Windows 8 heeft ook Microsoft een eigen winkel waarin apps worden aangeboden:
de Windows Store.
Ook op deze winkel wordt toezicht gehouden.
Voor Windows bestaan allerlei programma's die je online via allerlei websites kunt downloaden. Hier wordt geen toezicht op gehouden, waardoor het mogelijk is dat je een programma downloadt dat instabiel of schadelijk is.

Lange tijd waren veel Windows-programma's niet beschikbaar voor de Mac. Tegenwoordig zijn veel populaire programma's beschikbaar voor zowel Windows als de Mac. Dit vergemakkelijkt de samenwerking tussen Windows en Apple. Bent je een Windows-gebruiker en bent je erg gehecht aan bepaalde programma's? Ga dan bij een eventuele overstap na of je deze programma's ook op een Apple-computer kunt gebruiken.

De prijs

Apple-computers kosten meer dan Windows-computers. De prijs van een computer of laptop met het besturingssysteem macOS begint bij ongeveer 1000 euro. Voor minder dan de helft van dat geld kan je een computer of laptop met Windows kopen. Maar let op! Omdat Apple de hardware en de software voor Mac-computers produceert, is de hardware afgestemd op de software. Bij Windows is dit niet het geval. Hierdoor kan het voorkomen dat een (goedkope) Windows-computer bijvoorbeeld te weinig geheugen heeft om de programma's goed te laten werken. Bij de aanschaf van een Windows-computer is het van belang je te verdiepen in de benodigde hardware, zodat je een goed werkend Windows-systeem koopt voor jouw programma's.

Apple maakt zijn computers van zeer hoogwaardige materialen, waardoor het systeem lang meegaat. Dat vind je terug in de hogere aanschafprijs.
Als je een Windows-computer koopt met dezelfde kwaliteit ben je in vergelijking net zo duur uit.

Het besturingssysteem

Omdat Apple zowel de hardware als de software ontwikkelt, betekent dit ook dat het besturingssysteem alleen geschikt is voor Apple-computers. Apple biedt de nieuwste versie van macOS aan in de App Store. Hier wordt ook vermeld wat de systeemvereisten voor deze versie van macOS zijn.

Updaten naar een nieuw versie van het besturingssysteem is bij Apple gratis.

Sinds Windows 10 biedt Microsoft de update van het besturingssysteem ook gratis aan, maar voor beperkte tijd na de lancering van het systeem.

Antivirus


Lange tijd werd gezegd dat Apple-computers nooit last hebben van virussen. Hier zijn twee verklaringen voor.

De eerste verklaring is dat Mac-gebruikers voornamelijk apps downloaden uit de App Store. Apple houdt streng toezicht op de apps die hier worden aangeboden. Je kunt er dus van uitgaan dat apps die je in de App Store downloadt veilig zijn.
Met de komst van Windows 8 heeft ook Microsoft een eigen winkel waarin apps worden aangeboden: de Windows Store. Ook over deze winkel wordt toezicht gehouden. Alleen lang niet alle programma's die geschikt zijn voor Windows worden in deze winkel aangeboden. Bij Windows downloadt men ook veel gratis programma's van het internet. Bij het downloaden van programma's buiten de Windows Store is voorzichtigheid geboden!

De tweede verklaring is dat hackers zo veel mogelijk mensen willen bereiken met hun virussen. Aangezien het marktaandeel van Apple lange tijd veel lager was dan Microsoft, was het voor hackers veel aantrekkelijker een virus te creëren voor Windows dan voor macOS.
Tegenwoordig zijn Mac-computers echter een stuk populairder, waardoor het voor hackers aantrekkelijker wordt om zich ook op macOS te richten.
De meeste virussen zijn echter nog steeds gericht op Windows, maar het verschil wordt wel kleiner. Wel is een Mac-computer van zichzelf beter beschermd tegen virussen dan een Windows-computer. Het is dan ook niet absoluut noodzakelijk een antivirusprogramma op je Apple-computer te zetten, al is dit wel wenselijk. Niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen. Het is namelijk mogelijk dat jouw Mac drager is van een Windows-virus, wat vervolgens weer via bestanden doorgegeven kan worden aan een Windows-computer.

Randapparatuur

Apple verkoopt randapparatuur die specifiek bedoeld is voor Apple-computers. Over het algemeen zijn deze apparaten duurder dan gelijksoortige producten van andere fabrikanten, maar als je randapparatuur van Apple koopt, kan je ervan uitgaan dat deze goed samenwerken met een Mac. Het is echter niet noodzakelijk om randapparatuur van Apple zelf te kopen.
Veel apparaten werken zowel met Windows-pc's als met een Mac. Denk aan een externe harde schijf. Kijk in dat geval wel naar de specificaties van het apparaat om na te gaan of het aan te sluiten is op jouw computer.

Een Mac heeft vaak minder aansluitingen voor randapparatuur dan een Windows-pc. Wil je bijvoorbeeld een beeldscherm aan een laptop met macOS aansluiten, dan moet je meestal eerst een adapter (koppelstukje) voor je laptop kopen. Veel randapparatuur van Apple werkt via bluetooth. Dit is een draadloze verbinding tussen twee apparaten voor de korte afstand.

Conclusie

Op deze pagina heb ik de belangrijkste verschillen tussen een Apple- en Windows-computer op een rij gezet. Uiteindelijk hangt de keuze voor een besturingssysteem af van wat je met de computer wilt doen en hoeveel je ervoor wilt uitgeven. Ben je bijvoorbeeld Windows gewend, dan kan het zijn dat een of meerdere programma's die je gebruikt niet werken op een Mac.
Wel is het zo dat de programma's op een Mac stabieler zijn omdat deze zijn afgestemd op het besturingssysteem macOS.
Apple-computers kosten wel meer dan Windows-computers, omdat Apple alleen onderdelen van hoge kwaliteit gebruikt. Stel je geen hoge eigen aan een computer, dan is een Windows-computer misschien een goede keuze. Bij een Windows-computer bestaat echter de kans dat het besturingssysteem te zwaar is voor de computer, waardoor hij niet soepel werkt (lange wachttijden). Dit geldt vooral voor computers die erg goedkoop zijn.
Van Apple-computers wordt vaak gezegd dat ze nooit een virus krijgen. Hoewel dit niet helemaal waar is, wordt een Apple-computer wel minder vaak besmet met een virus dan een Windows-computer. Met wat gezond verstand en een goed antivirusprogramma zijn beide besturingssystemen echter veilig te gebruiken.

Overweegt je een nieuwe computer te kopen maar twijfel je nog over het besturingssysteem, probeer de systemen dan eerst uit of kijk bij iemand mee. Vooral de producten van Apple kan je ook goed uitproberen in de winkel, bijvoorbeeld in de Apple Store. (Amsterdam, Haarlem, Den Haag, of een Apple Premium Receller)