Digibar Schagen

Hoe goed zijn goedkope tablets?

Voor € 150 of minder koop je bij grote drogisterij-ketens, speelgoedzaken en op internet al een tablet. Een interessante prijs of is goedkoop toch duurkoop?

Hierna worden de onderdelen van een tablet apart besproken.

Het beeldscherm

Een heel belangrijk onderdeel van een tablet is het scherm en juist bij goedkope tablets wordt aan dat onderdeel flinke concessies gedaan.
Duurdere tablets zijn voorzien van IPS-schermen, die een betere inkijk-hoek bieden dan de gewone lcd-schermen op goedkope tablets.
Dat wil in de praktijk zeggen dat de informatie op een budget tablet alleen goed te bekijken is als je het scherm niet te schuin houdt.

Ook de helderheid laat bij budget tablets in de basisstand te wensen over en is vaak niet hoog genoeg. Die moet daarom steeds op maximaal worden gezet, waardoor de accu veel sneller leeg raakt. Dat terwijl de accuduur bij dit type tablets al vrij beperkt is.

Daarnaast hebben goedkopere tablets schermen met een lagere resolutie, ofwel minder beeldpunten.
Hoe lager de resolutie, hoe minder scherp het beeld. Een resolutie van 800 x 600 beeldpunten of minder is vaak standaard voor tablets onder de € 100.
Tekst kan daardoor onscherp worden en dus moeilijker te lezen.

Sommige budget tablets zijn goedkoop omdat ze simpelweg een klein scherm hebben, bijvoorbeeld 7 inch (ong. 17 cm, diagonaal gemeten) in plaats van 10 inch (25 cm).
Dat hoeft overigens geen nadeel te zijn. Een kleiner formaat is makkelijker mee te nemen. Bovendien kun je bij een kleiner scherm ook toe met een wat lagere resolutie.

Processor en geheugen

Hoe goed en snel een tablet werkt wordt bepaald door de kracht van de processor en de grootte van het interne geheugen. Ook dat is een bezuinigingspost bij budget tablets. De betere processors, zoals van NVIDIA, worden hierin niet gebruikt.
In plaats daarvan werken goedkope modellen met budget processors zoals van Rockchip. Daarvan bestaan verschillende varianten, maar ze hebben met elkaar gemeen dat ze minder krachtig zijn.
Dat kan er onder andere voor zorgen dat het draaien van apps en afspelen van video's minder soepel verloopt.

Hoe meer geheugen, des te beter de prestaties. De goedkoopste tablets hebben niet meer dan 4 GB (gigabyte) intern geheugen. Zo'n klein geheugen zit al snel vol als je een wat grotere app draait of met foto's en video's werkt.
Eigenlijk is er voor minimaal gebruik 16 GB nodig. Gelukkig kan het interne geheugen vaak aangevuld worden met een losse geheugenkaart die in een apart slot wordt gestoken.
Vanzelfsprekend kost dit dan wel extra geld en meestal kunnen daar geen programma's op geïnstalleerd worden, maar alleen data (foto's ed.) opgeslagen worden.

Behuizing en camera

Tot nu toe blijken alle onderdelen van budget tablets van mindere kwaliteit te zijn dan die van duurdere. Dat geldt in de meeste gevallen ook voor de behuizing.
Tablets in een hogere prijsklasse zijn gemaakt van stevig plastic of aluminium dat tegen een stootje kan.
Bij goedkope apparaten is de behuizing meestal rubberachtig en daarom kwetsbaar. Dit is overigens wel op te vangen door hem in een goede hoes te stoppen.
Dat is sowieso een goed idee, alleen ben je daaraan wel weer € 20 tot € 50 extra kwijt.

Elke tablet, ook die in de lagere prijsklasse, heeft één en soms twee camera's. Lang niet iedereen gebruikt ze, maar het is toch fijn als ze een goede foto of video afleveren.

Bij budget-tablets hoef je daar niet op te rekenen: de camera's zijn van een zeer matige kwaliteit.

Toch pluspunten

Zijn deze tablets dan werkelijk op alle fronten slechter?
Nee, opvallend genoeg hebben goedkope tablets vaak veel meer mogelijkheden voor het aansluiten op andere apparatuur.
Waar bijvoorbeeld de iPad alles doet via een mini-USB-poort, hebben veel budget tablets naast USB ook een HDMI-aansluiting en een slot voor geheugenkaarten. De USB-poort is dan ook vaak nog van het type USB-on-the-go, zodat je met behulp van een adapter een USB-stick in de tablet kunt steken.

Ook worden de goedkopere apparaten vaak opgeladen via een aparte ingang en niet via de USB-poort. Dat heeft dan wel weer als nadeel dat je een budget tablet niet via de pc kunt opladen.

Bijna alle goedkopere tablets gebruiken Android als besturingssysteem. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat Android niet veel vraagt van apparatuur.
Aangezien er heel veel apps beschikbaar zijn op het Android-platform, kun je hier in ieder geval goed mee uit de voeten.

Ook hier weer een belangrijk nadeel: De Android versie op goedkope tablet is meestal verouderd en wordt ook nooit geupgrade, waardoor bekende veiligheislekken dus niet gedicht worden.

De conclusie:

Wie het belangrijk vindt om alle mogelijke apps te kunnen draaien op een scherm dat altijd goed beeld geeft, kan de budget-tablet beter laten liggen.

Stel je echter lage eisen en wil je niet veel uitgeven, dan kan een tablet onder de € 100 toch interessant zijn.

Naar begin pagina