Digibar Schagen

Resetten in Windows 10

Problemen oplossen

Windows 10 wil niet opstarten.
Het overkomt iedereen wel eens, je drukt de computer aan en Windows wil niet doorstarten naar het vertrouwde startscherm. Erg vervelend en wat nu?
Er kan van alles aan de hand zijn.
In dit artikel beschrijf ik een aantal mogelijke oplossingen om je Windows 10 computer weer normaal te laten opstarten.

Vastgelopen programma's afsluiten

Soms komt het voor dat een programma op de computer vastloopt. Het is dan niet meer mogelijk om het programma op de gebruikelijke manier af te sluiten en verder werken gaat ook niet. Gelukkig is er een oplossing voor deze situatie waarbij je niet gelijk de gehele computer hoeft uit te schakelen. Ga als volgt te werk:
 • Klik met de rechtermuisknop op de Start knop.
 • Klik in het volgende scherm op Taakbeheer.
 • In het scherm Taakbeheer zie je de programma's die op dit moment actief zijn. Achter het programma dat niet reageert staat Reageert niet
 • Selecteer dit programma en dan rechtsonder op Beëindigen.

Veilige modus opstarten in Windows 10

De veilige modus is een modus van Windows waarin de computer met zo min mogelijk systeem resources (drivers en software) opstart. De bedoeling hiervan is dat de techneuten op zoek kunnen gaan naar de oorzaak van het probleem.
Soms kan het opstarten in de veilige modus (safe mode) en het aanpassen van een paar kleine instellingen al genoeg zijn om de computer weer normaal te laten opstarten.

In Windows 10 is er echter iets veranderd. Kon je in de vorige versies van Windows via het indrukken van de F8 knop tijdens het opstarten in de veilige modus komen, in Windows 10 gaat het nu als volgt.

Na drie keer fout opstarten gaat de computer automatisch naar het herstelmenu.
Gebeurt dit niet en kom je wel bij het inlogscherm dan druk je de [shift toets] op het toetsenbord in en houdt deze ingedrukt. Terwijl je deze ingedrukt houdt, klik je rechtsonder op de aan/uit knop en kies voor; Opnieuw opstarten. De computer zal vervolgens herstarten terwijl je de [shift toets] nog steeds vasthoud.
Er verschijnt nu een blauw scherm met een aantal opties. Kies voor:

Problemen oplossenGeavanceerde optiesOpstartinstellingenOpnieuw opstarten.

De computer zal na het opstarten wederom een aantal opties laten zien.
Je hebt de keus tussen de gewone veilige modus [F4] of de veilige modus met netwerk mogelijkheden [F5].
Dat laatste houdt overigens niets anders in dan dat je met de computer op het Internet kan terwijl je in de veilige modus bent ingelogd.

Systeemherstel Windows 10

Bij heftige computerproblemen is het handig om een herstelpunt achter de hand te hebben. Met deze optie wordt jouw pc hersteld naar een eerder moment in de tijd, wat een systeemherstelpunt wordt genoemd. Er worden herstelpunten gegenereerd wanneer je een nieuwe app, een nieuw stuurprogramma of een Windows-update installeert en wanneer je handmatig een herstelpunt maakt.

Herstellen heeft geen invloed op je persoonlijke bestanden, maar apps, stuurprogramma's en updates die zijn geïnstalleerd nadat het herstelpunt is gemaakt, worden verwijderd.

Systeemherstelpunt configureren

 • Selecteer in de werkbalk het vergrootglas , typ configuratiescherm en kies dit vervolgens in de lijst met resultaten.
 • Zoek in het Configuratiescherm naar Herstel en klik hier op.
 • Klik in het volgende scherm op Systeemherstel configureren en dan op Configureren.
 • Selecteer nu Systeembeveiliging inschakelen.

Systeemherstelpunt terugzetten

 • Om een herstelpunt terug te zetten klik je op het vergrootglas in de werkbalk, typ configuratiescherm en kies dit vervolgens in de lijst met resultaten.
 • Zoek in het Configuratiescherm naar Herstel en klik hier op.
 • Kies in het blad Herstel voor Systeemherstel starten en dan Volgende.
 • Kies het herstelpunt dat is gerelateerd aan de app, het stuurprogramma of de update met problemen en selecteer Volgende en dan Voltooien.
Naar begin pagina...