Digibar Schagen

Wi-Fi Spots veilig gebruiken

Op vakantie en onderweg gebruiken veel mensen WiFi om te internetten. Openbare Wi-Fi netwerken zijn dan reuze handig om met je smartphone, tablet of laptop op internet te kunnen.
Maar is dit wel zo veilig?

Internet onderweg

Er zijn twee manieren om buitenshuis met je mobiele apparaat het internet op te gaan. Je kunt een data-abonnement afsluiten bij een provider. Je maakt dan gebruik van het zogeheten 3G- of 4G-netwerk. Dit wordt door de provider via GSM-zendmasten verspreid over het hele land en is dus overal beschikbaar.
Aan zo'n data-abonnement zijn natuurlijk wel kosten verbonden.

Een andere manier om onderweg het internet op te gaan is via Wi-Fi. Wi-Fi is een draadloze internetverbinding voor de korte afstand. Het bereik is meestal maximaal 100 meter.
Veel mensen hebben zo'n verbinding thuis, maar ook op steeds meer openbare plekken kan je gebruikmaken van een Wi-Fi netwerk. Hoe veilig dit is lees je hieronder.

Hoe verbinding te maken met een Wi-Fi netwerk klik hier. Wi-Fi installeren

Een lokale draadloze internetverbinding

In veel cafés, winkels, bibliotheken, hotels en zelfs in het openbaar vervoer en op de camping kan je het internet opgaan met behulp van Wi-Fi-hotspots of Wi-Fi Spots. Meestal is het gebruik van zo'n Wi-Fi Spot gratis, maar soms wordt er een klein bedrag gevraagd om in te kunnen loggen.
Deze internetverbindingen zijn natuurlijk heel handig, want je kan overal je e-mail bekijken of de vertrektijd van de trein opzoeken. Maar ga hier bedachtzaam mee om, want in principe zijn openbare Wi-Fi netwerken onveilig. Hoe zit dat precies?

Open verbinding

Veel openbare Wi-Fi Spots hebben helemaal geen beveiliging en zijn open, zoals dat heet. Als je voor de draadloze internetverbinding geen wachtwoord hoeft in de vullen, zoals bij de bibliotheek, weet je dat je te maken hebt met een open netwerk. Daar kan je gewoon op internetten.

Maar deze verbindingen worden als erg onveilig gezien. Kwaadwillenden kunnen met simpele software jouw gegevens AFLUISTEREN.
Internet-criminelen kunnen dus zonder veel moeite met je meekijken als je internet gebruikt via een onbeveiligde Wi-Fi verbinding. Het advies is dan ook om geen gevoelige zaken zoals internetbankieren te doen via open Wi-Fi Spots, hoe handig het ook lijkt.

Beveiligde verbinding

Er zijn ook beveiligde Wi-Fi verbindingen. Ze kunnen op meerdere manieren beschermd zijn. De ene bescherming is beter dan de ander.

In het algemeen geldt het volgende: bij een beveiligde Wi-Fi Spot heb je een wachtwoord nodig om verbinding met internet te maken.
De term BEVEILIGD is echter misleidend, want niet alle verbindingen met een wachtwoord zijn daarmee ook veilig.

Zo is het wachtwoord bij openbare netwerken van bijvoorbeeld cafés voor iedere bezoeker beschikbaar en dus ook beschikbaar voor internet-criminelen.
Als je moet betalen voor de toegang tot het netwerk maakt dat de verbinding ook niet extra veilig.

NepSpots

Naast het misbruiken van de echte Wi-Fi verbindingen, zoals hierboven wordt beschreven, kunnen kwaadwillende mensen ook een nep Wi-Fi Spot opzetten.
De internet-crimineel maakt dan een nep Wi-Fi Spot aan die lijkt op een gewone WiFi Spot. Hij maakt bijvoorbeeld in de buurt van restaurant de Koeienhemel een WiFi netwerk aan met de naam: WiFi restaurant de Koeienhemel. Iedereen die verbinding maakt met deze nepSpot kan worden gevolgd.

De crimineel krijgt vervolgens op zijn computer te zien wat de gebruiker doet. Daarnaast kan hij je omleiden naar een andere valse website dan waar je eigenlijk heen wil. Je krijgt bijvoorbeeld een namaakversie van de website van je bank te zien en vult daar je inlogcodes in. Zo komen ze aan je gegevens.

Als je gebruikmaakt van een Wi-Fi Spot controleer dan altijd of het netwerk echt van de instelling is die het lijkt aan te bieden.
Gewoon aan een medewerker vragen hoe hun Wi-Fi netwerk heet. Zo voorkomt je dat er verbinding wordt gemaakt met een nepSpot.

Is het dan altijd gevaarlijk?

Kunnen we dan beter helemaal geen gebruikmaken van een openbare Wi-Fi netwerk? Dat is volgens de kenners inderdaad het beste, maar we kunnen ons voorstellen dat je op een terras of op de camping iets op internet wilt opzoeken. Dat kan je ook rustig doen, maar denk wel goed aan het volgende:
  • Houd in gedachten dat er altijd iemand mee kan kijken tijdens het surfen. Regel daar dus nooit echt privé- of fraudegevoelige zaken zoals internetbankieren of het gebruiken van je DigiD.
  • Het gebruik van websites waarbij je moet inloggen, zoals Facebook, e-mail en online opslagdiensten is ook af te raden. Indien je toch bij zo'n dienst moet inloggen, log dan altijd ook weer uit en verander later op een beveiligde verbinding je wachtwoord.
  • Als je het houdt bij algemeen surfen op het internet, zoals het nieuws lezen op nu.nl of de weersverwachting volgen op Buienradar, dan kan je rustig het internet op via een openbaar Wi-Fi netwerk. Op deze sites geef je namelijk geen persoonlijke gegevens af waardoor je niet interessant bent voor internet-criminelen die eventueel meekijken.

Wanneer kan ik wel altijd veilig internetten?

Moet je wel privé- of fraudegevoelige handelingen zoals internetbankieren buitenshuis op je mobiele apparaat doen? Maak dan gebruik van het data-internetabonnement van je provider.
Met een data-abonnement maakt je gebruik van het zogeheten 3G- of 4G-netwerk. Dit wordt door de provider via zg. GSM-zendmasten verspreid, waardoor je overal internetverbinding hebt.
Jouw data-abonnement is sinds begin 2018 ook geldig in Euro-zone.

In tegenstelling tot een openbaar Wi-Fi netwerk is een 3G- of 4G-netwerk wel veilig.

Als je gebruik maakt van een 3G- of 4G-netwerk in het buitenland zijn er buiten de Euro-zone wel extra kosten aan verbonden.

VPN-verbinding

Een tweede veilige methode om via Wi-Fi spots veilig te kunnen internetten is via een VPN-verbinding. VPN betekent Vitual Private Network. Hierbij wordt via internet een soort tunnel gecreëerd alleen voor jouw verbinding, zodat kwaadwilligen er niet kunnen binnendringen.
Voor uitleg klik of tik hier... Informatie over VPN-verbinding
Naar begin pagina...